• Agenda

AGENDA

Ontmoetingsplein55plus geeft bekendheid aan activiteiten (ook van buiten het Ontmoetingsplein55plus) en ondersteunt nieuwe initiatieven. Aan onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Deelname is voor eigen verantwoordelijkheid en risico.

10 december | expositie kerstkribben t/m eind januari bibliotheek

Kerstkribben

Kerstkribben In de aanloop naar Kerst is er een expositie van een aantal kerstgroepen en kribben van mevrouw Annie Gengler uit Almelo. De kribben zijn afkomstig uit de hele wereld.
Centraal staan de kribbe met het kind en zijn ouders Jozef en Maria. Een groot deel van de kerstgroepen is handwerk. Voor de Almelose begon het verzamelen van kerstgroepen tijdens haar vakantie in 1975 in het Columbiaanse Bogota. Sindsdien is haar verzameling uitgegroeid tot ongeveer 250 groepen. Een selectie van de kribbes geeft een kleine indruk van de verzameling van Annie Gengler.

8,15 januari | huiskamer de Schelf

In wijkcentrum “De Schelf” is iedere dinsdagochtend een huiskamer voor senioren. U kunt elkaar wekelijks ontmoeten voor een kop koffie en een gesprek. De invulling van deze ochtend hangt verder af van de wensen en ideeën van de deelnemers. De huiskamer is iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten zijn € 3,- per keer, dit is inclusief koffie, thee, fris en materiaalgebruik. Aanmelden kan bij Anneke Löwik tel. 47 37 47 of Mirjam van Baalen tel. 06 – 53 45 71 32.

8,10 januari | huiskamer Windmolenbroek

In Wooncentrum Windmolenbroek is iedere dinsdag en donderdagochtend een huiskamer voor senioren. U kunt elkaar wekelijks ontmoeten voor een kop koffie en een gesprek. De invulling van deze ochtend hangt verder af van de wensen en ideeën van de deelnemers. De huiskamer is van 1o.o0 tot 12.30 uur. Kosten zijn € 3,- per keer, dit is inclusief koffie, thee, fris en materiaalgebruik. Aanmelden kan bij Rosetta Accardi, tel 06 – 23 92 90 35 en r.accardi@scoopwelzijn.nl

10 januari | muziek luistergroep bibliotheek

start muziek-luistergroep in Almelo

Start muziek-luistergroep in Almelo Binnenkort start een luistergroep in Almelo voor mensen die genieten van klassieke muziek. Nóg mooier is het om samen te luisteren naar prachtige klassieke stukken, erover door te praten en nog meer te begrijpen van wat muziek wil zeggen.

Senia organiseert een informatiebijeenkomst over de oprichting van een luistergroep klassieke muziek. De deelnemers bespreken om de 6 weken een muziekstuk met behulp van een muziek-luisterwijzer, opgesteld door deskundigen. Hierin staan allerlei luistertips en achtergrondinformatie over het muziekstuk. Het gaat om verschillende stukken, zoals de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach, Mozarts’ opera Le Nozze, maar ook het spetterende An American in Paris van Gershwin en de Fantastique van Berlioz.

Veel mensen die lid worden van de luistergroepen zeggen dat ze meer van klassieke muziek zijn gaan genieten. Je krijgt alle gelegenheid om meer te weten te komen over het uitgevoerde muziekstuk, de componist en de muzikanten die het uitvoeren. Daarbij komt dat je geen vooropleiding nodig hebt. Interesse, nieuwsgierigheid naar één van de mooiste cultuurvormen ooit is voldoende. Aanmelden wordt op prijs gesteld via e-mail

13 januari | filmhuis matineevoorstelling

Klanken van Oorsprong – Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Filmhuis

Bijzondere documentaire over verschillende Indisch-Nederlandse muzikanten die na 1945 gedwongen terugkeerden naar Nederland, en hun invloed op het Nederlandse muzieklandschap.

Tussen 1945 en 1962 keerden er meer dan 350.000 Indische Nederlanders gedwongen terug naar Nederland. Eenmaal daar kregen Indisch-Nederlandse bands als ‘The Tielman Brothers’ direct veel gehoor bij de enthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n Roll. Ook Indisch-Nederlandse zangers en zangeressen als Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot waren succesvol. Anneke Grönloh en The Blue Diamonds verwierven zelfs internationale roem, net als de naar Amerika geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Regisseur Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe deze Nederlands-Indische muzikanten zich met een vleugje heimwee wisten aan te passen en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. De turbulente geschiedenis klinkt in hun muziek door als last en inspiratiebron. Klanken Van Oorsprong brengt hiermee een intiem portret van een aantal grote Nederlandse artiesten en de zoektocht naar hun eigen identiteit.

zondag 13 jan 2019 | 14:00 uur
Herman Finkers Zaal

14 januari | huiskamer ’t Dok

In wijkcentrum “‘t Dok”, Sumatralaan 1, is iedere maandagmiddag een huiskamer voor senioren. U kunt elkaar wekelijks ontmoeten voor een kop koffie en een gesprek. De invulling van deze middag hangt verder af van de wensen en ideeën van de deelnemers. De huiskamer is van 13.30 tot 16.00 uur. Kosten zijn € 3,- per keer, dit is inclusief koffie, thee, fris en materiaalgebruik. Aanmelden kan bij  Fatima Bouhekan, tel. 06 1371 7052 of via f.bouhekan@scoopwelzijn.nl

14 januari | start computercursussen bibliotheek

computercursussen

Computercursussen Ook dit jaar is er weer een nieuw aanbod voor computercursussen en workshops in de eerste helft van 2019, met onder andere:

• Cursus klik en tik : Wilt u uw digitale vaardigheden verbeteren en meer leren over het gebruik van de computer en internet? Doe dan mee met deze cursus.
• Digisterker: leer werken met de digitale overheid (DigiD, Berichtenbox; mijn overheid)
• Workshop e-books lenen
• Workshop Literaire databanken
• Het cursusaanbod ((Windows 10, tabletcursussen) van SeniorWeb Almelo is ook in ons cursusoverzicht opgenomen.
• Helaas is het Tabletspreekuur ism OVA per 1 januari gestopt.

Kom langs in de Bibliotheek en neem een exemplaar mee of kijk op cursussen in de Biliotheek

16 januari | Emma wil leven theater Hof 88

Solo Stories – Emma wil leven – try-out

Toneel

Emma is slim, sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

Gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings) deskundigen is Emma wil leven een even intens als intiem portret, geschetst door de makers van LEEF!, PAAZ en Ma.

woensdag 16 jan 2019 | 20:15 uur
Herman Finkers Zaal

18 januari | filmhuis matineevoorstelling

Filmhuis

Girl – Lukas Dhont

Veel gelauwerde debuutfilm van Lukas Dhont over het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Om die droom waar te maken, is veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen.

GIRL is een tedere en zintuiglijke film over de dromen en verlangens van een pubermeisje gevangen in een jongenslichaam. Ze doet keihard haar best op de dansschool en tracht – met vallen en opstaan – haar eigen identiteit te vormen. Lukas Dhont brengt dat verhaal frank en vrij in beeld.

Dit Vlaamse debuut groeide uit tot dé revelatie van het voorbije filmfestival in Cannes. Hoofdrolspeler Victor Polster – zelf een jonge aspirant-danser, ontving een acteerprijs. Daarnaast won de film onder meer de Queer Palm en de Caméra d’Or, de prijs voor de beste debuutfilm.

vrijdag 18 jan 2019 | 14:00 uur
Herman Finkers Zaal

Vrije zit:   € 9,00

25 januari | Klik en Tik basiscursus computer bibliotheek

Klik en tik

Klik en tik Voor mensen die nooit of nauwelijks met een computer hebben gewerkt is deze cursus.
De absolute basiscursus!. De cursus is gratis maar wel graag aanmelden: 0546-822005 (Filomena Mijnders)

28 januari |Herman Hoftenlezing bibliotheek

Herman Höftenlezing met Mei Li Vos

Herman Höftenlezing met Mei Li Vos De 11e Herman Höften Lezing van de PvdA Almelo wordt uitgesproken door de kersverse voorzitter van de PvdA. Eerder spraken Job Cohen, Diederik Samsom, Agnes Jongerius, Ahmed Marcouch, Felix Rottenberg, Lodewijk Asscher, Gerdi Verbeet, Jeroen Dijsselbloem, Jet Bussemaker en Nelleke Vedelaar de Herman Höften Lezing uit.
Sinds 2008 organiseert de PvdA Almelo ieder jaar deze lezing. Herman Höften was ruim dertig jaar raadslid in Almelo en had in alle geledingen van onze maatschappij zijn invloed. Mei Li Vos (1970) was vakbondsleider en van 2007 tot de val van het kabinet Balkenende en van 2012 t/m 2017 namens de PvdA lid van de Tweede Kamer. Onlangs werd ze gekozen tot lijsttrekker van de PvdA voor de Eerste Kamer.

30 januari | Ontmoetingsplein55plus Binnenstad ’t Dok

Iedere laatste woensdag van de maand is Ontmoetingsplein55plus aanwezig in wijkcentrum ‘t Dok. We nodigen 55-plussers uit de Binnenstad van Almelo en andere geïnteresseerden uit om met ons en elkaar kennis te maken. Tijdens de inloop ontstaan leuke ideeën en contacten. Denk aan 55-plussers die samen gaan wandelen, fietsen, musea bezoeken of naar het theater gaan. Ook individuele contacten komen tot stand, zoals samen koffie drinken, samen ergens gaan eten en de een die de ander helpt met de computer.

U bent tussen 10.00 en 11.30 uur van harte welkom in wijkcentrum ‘t Dok. Kom gerust langs. We hopen u te ontmoeten. Voor informatie kunt u contact opnemen met Betsie Letteboer  06 – 49 12 40 13, Astrid Kappert 0546 – 818 719, Julia Fischer 06 – 43 97 72 75 of via info@ontmoetingsplein55plus.nl

6 februari | Ontmoetingsplein55plus Noordoost De Schelf

Iedere eerste woensdag van de maand is Ontmoetingsplein55plus aanwezig in wijkcentrum de Schelf. We nodigen 55-plussers uit Almelo Noordoost en andere geïnteresseerden uit om met ons en elkaar kennis te maken. Tijdens de inloop zal al tal van contacten ontstaan. 55-plussers die samen gaan wandelen, fietsen, musea bezoeken of naar het theater gaan. Ook individuele contacten komen tot stand, zoals samen koffie drinken, samen ergens gaan eten en de een die de ander helpt met de computer.

U bent tussen 9.30 en 11.00 uur van harte welkom voor een kopje koffie of thee in zaal 4 van wijkcentrum De Schelf. Kom gerust langs. We hopen u te ontmoeten. Voor informatie kunt u contact opnemen met  Anneke Löwik, tel. 47 37 47, Hetty Reuver, tel. 86 63 36 of via info@ontmoetingsplein55plus

7,14 februari | cursus Digisterkter bibliotheek

 cursus Digisterker: DigiD en de digitale overheid

Cursus Digisterker: DigiD en de digitale overheid De overheid gaat digitaal. U ook? De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar gebruik van maken.

De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar gebruik van maken. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het aanvragen van zorg of het doorgeven van een verhuizing of het werken met een DigiD. Veel mensen weten dat niet of vinden het nog wat moeilijk. Met de cursus Digisterker leert u werken met de digitale overheid.

Donderdagochtend 7, 14, 28 februari en 7 maart 2019 09.30 – 11.30 uur
Vrijdagochtend 5, 12, 19 en 26 april 2019 09.30 – 11.30 uur

Aanmelden/meer informatie e-mail

doorlopend | Museum en theatergroep OP55+ De Schelf

Regelmatig bezoekt een groepje 55-plussers een museum of theatervoorstelling.

Er staat voor de zomer (nog) geen nieuw uitje gepland. Heeft u een goed idee? Rondleiding Ommerschans is eventueel nog mogelijk op zondagmiddag 13 of 27 augustus. Afhankelijk van de afstand gaan we met de auto of met de trein. In principe regelt iedereen zijn/haar eigen ticket en/of vervoer naar het station. Voorstel: een vaste dag plannen, bijvoorbeeld elke 3e woensdag/ donderdag of dinsdag v.d. maand. Opgave bij Siebrich Siemens: 06-573 20 589 of siebrichsiemens@gmail.com ;

Bij St. Vier het Leven kun je terecht als je hulp nodig hebt bij het bezoek aan een theater (bijvoorbeeld vervoer). Kijk op www.4hetleven.nl voor meer informatie.

doorlopend | Gespreksgroep OP55+ De Schelf

Tijdens de zomer ligt de gespreksgroep stil. In september gaan we weer van start. Er worden allerlei onderwerpen besproken b.v. : – mantelzorg – zorgverzekeringen – vrije tijd – discriminatie enz. De groep komt een keer in de maand bij elkaar en om de beurt bij de deelnemers thuis.

Er zijn momenteel enkele plekken vrij!

Mocht u belangstelling hebben dan horen wij het graag. Wellicht kunnen we een tweede groep starten. U kunt u aanmelden bij Anneke Löwik. Telefoon 0546 – 47 37 47.

doorlopend | Wandelen OP55+ De Schelf

De eerste van de maand op donderdag of vrijdag wordt er gewandeld onder leiding van een natuurgids. De wandeling is ongeveer 5 kilometer. Aanmelden kan via: Hetty Reuver, tel. 866336.

Wij zien u graag meedoen !

doorlopend | Uitgaansgroep

Bij de verschillende teams van het Ontmoetingsplein55plus zijn uitgaansgroepen (aan het) ontstaan. Dit zijn mensen die met elkaar contact hebben als ze spontaan iets met anderen willen ondernemen. Bijvoorbeeld bij mooi weer samen willen fietsen of met anderen een tentoonstelling, festival of voorstelling willen bezoeken. Je sluit je aan bij de groep, krijgt bericht als iemand leuks weet en kiest er dan voor of je meegaat. Deze contacten verlopen meestal van de Whatsapp. Heeft u hier belangstelling voor? Dan kunt u contact opnemen met:

Ontmoetingsplein55plus Noordoost: Hetty Reuver 0546 – 86 63 36

Ontmoetingsplein55plus Zuidwest: Coby Gevearts 06 -13 36 25 17

Ontmoetingsplein55plus Centrum: Betsie Letteboer 06 – 49 12 40 13

doorlopend | Jeu de boules Schelfhorstpark.

elke  woensdag- en vrijdagmorgen spelen we jeu  de boules in het  Schelfhorstpark, uiteraard  bij goed  weer.  Aanvang 10.30 uur.

20

21

22